Roan Tolsma pakt podiumplaats in ONK 125 in Harfsen

 In ONK 125

Roan Tolsma van het Hofstede MX Team is in de voorlaatste wedstrijd van het Open Nederlands Kampioenschap 125 in Harfsen op het podium geëindigd. Na twee goede starts wist Tolsma vierde en derde te worden in de manches, wat hem in het dagklassement een derde plaats opleverde.

In de training had Roan gelijk het juiste gevoel in handen en dit leverde een scherpe vierde tijd op. Na de vorige wedstrijd is er veel tijd besteed aan het starten omdat duidelijk zichtbaar was dat hier nog veel winst te behalen viel. In de eerste manche zag je hiervan het resultaat en wist Roan goed mee te komen. Hij verdween op een zesde plaats het bos in en kwam op een vijfde plaats uit de eerste ronde. Niet veel later wist hij ook de vierde man te passeren en wist deze positie ondanks de druk van zijn achtervolgers de hele wedstrijd netjes in handen te houden. Roan sloot de wedstrijd af op een goede vierde plaats en keerde tevreden terug naar het paddock.

De start van de tweede manche was nog beter en ditmaal kwam hij op een vierde plaats uit de eerste ronde. Hij stond de hele manche onder druk van de vijfde man maar Roan hield goed stand op de vierde plaats. Omdat de tweede man uitviel met een mechanisch probleem, schoof Roan door naar een derde plaats en wist deze positie vast te houden tot aan de finish. Met een 4-3 in de manches scoorde Roan net zoveel punten als de tweede man in het dagklassement en werd derde! Door dit goede resultaat is hij in de tussenstand van het Open Nederlands Kampioenschap opgeklommen naar een vijfde plaats.

Jesper Gils benutte zijn tijd in de vrije training om de baan in zich op te nemen omdat dit de eerste keer was dat hij in Harfsen reed. In de tijdtraining wist hij na een aantal keren aangezet te hebben de achttiende tijd neer te zetten. In de eerste manche pakte hij een redelijke start maar door een valpartij in de eerste ronde werd hij helemaal teruggeslagen naar een laatste plaats. In de rest van de manche ging het rijden niet echt lekker maar toch wist hij er nog een achttiende plaats uit te halen.

In de tweede manche kwam hij redelijk goed weg bij de start maar op een elfde plaats rijdend maakte hij een kleine schuiver. Later in de manche kwam hij op een veertiende plaats rijdend nog een keer ten val waardoor hij teruggeslagen werd naar een zeventiende plaats. In de rest van de manche heeft hij alles gegeven en wist er nog een veertiende plaats uit te halen. Met een 18-14 in de manches eindigde Jesper op een zestiende plaats in het dagklassement.

Karl Timmerman begon in de training van de 250 klasse gelijk positief aan de dag door een zevende tijd op de klok te zetten. Na een redelijke start in de eerste manche reed Karl een aantal goede eerste bochten en schoof door naar een vierde plaats. In de eerste tien minuten kon hij het hoge tempo goed volgen. Daarna moest hij het tempo iets laten zakken en werd netjes negende.

De start van de tweede manche was iets beter en ook de eerste paar bochten verliepen beter. Opnieuw kon hij op een vierde plaats aan de wedstrijd beginnen. Na een aantal ronden had hij nog steeds de zevende plaats in handen. Hij had een goed vast en na een aantal mooie gevechten en positiewisselingen wist hij op een mooie achtste plaats over de finish te komen.

Niels Wennemars is pas in de coronatijd gaan crossen en had nog helemaal geen wedstrijdervaring toen de DMX competitie van start ging. Hijzelf en zijn coach Klaas Hofstede hadden zich als doel gesteld dat hij zich zou kwalificeren voor de A groep. Niels heeft tot nu toe vier wedstrijden gereden en staat in de top tien. ‘’Elke wedstrijd is weer een avontuur en een uitdaging. Bij mijn eerste wedstrijd, in Joure, viel ik meteen in de eerste bocht en heb toen vervolgens 25 rijders ingehaald. Bij de tweede manche had ik zelfs kopstart, maar ook mijn eerste tijdstraf. Ik was door een gele vlagsituatie gereden, domme beginnersfout waardoor ik van een zesde naar een negende plaats zakte in het klassement. Een week later heb ik in Makkinga gereden en daarna in Westerbork. Daar had ik ook een keer kopstart en eindigde ik als vijfde in het dagklassement. Afgelopen weekend in Makkinga regende het pijpenstelen na de tijdtraining. De baan werd daardoor ineens heel anders. Tijdens deze wedstrijd zette ik mijn slechtste tijd neer, ik werd 20e, maar ook mijn beste, want in de tweede manche werd ik 7e. Nog steeds vind ik het spannend om met 40 man aan het hek te staan en ik heb nog bijna geen manche gereden zonder fouten, maar elke wedstrijd smaakt naar meer. En de beker die ik laatst won voor een derde plek bij een wedstrijd in Staphorst, voelt als een wereldbeker. Ik heb zin in Emmen zondag,’’ vertelt Niels.

Fotocredits – Niek Kamper

Recent Posts
0