Roan Tolsma tweede in het Open Nederlands Kampioenschap 125cc

 In ONK 125, ONK250

Roan Tolsma van het Hofstede MX team is in de eindstand van het Open Nederlands Kampioenschap 125cc tweede geworden. Afgelopen zaterdag stond de laatste wedstrijd van het kampioenschap op het programma in Lichtenvoorde. In deze wedstrijd wist Tolsma in beide manches tweede te worden, wat hem ook in het dagklassement een tweede plaats opleverde.

In de tijdtraining ging het lekker met Roan en wist hij een tweede tijd op de klok te zetten.

Bij de start van de eerste manche kwam hij niet lekker weg en verdween op een vijfde plaats het bos in. Tijdens de eerste ronde wist hij verschillende plaatsen winst te boeken en werkte zich op naar een tweede plaats. Roan zette de snelste rondetijd neer maar kon dit niet doorzetten waardoor hij genoegen moest nemen met een tweede plaats.

De start van de tweede manche was beter maar ditmaal kwam hij in de verdrukking terecht waardoor hij opnieuw op een vijfde plaats aan de wedstrijd moest beginnen. Opnieuw wist hij zich tijdens de eerste ronde op te werken naar een tweede plaats. Hij kon de kopman een aantal ronden onder druk houden maar moest hem daarna laten gaan en werd opnieuw tweede.

Roan had de laatste wedstrijd graag willen winnen maar dat zat er helaas niet in. In de eindstand om het Open Nederlands Kampioenschap is hij op een tweede plaats geeindigd. Over anderhalve week zal Roan starten in de strandrace in Lemmer en zal daarna de overstap maken naar de 250.

Ook Karl Timmerman en Jesper Gils reden hun laatste ONK wedstrijd van het seizoen in Lichtenvoorde. In de tijdtraining was de baan nog helemaal vlak en hierop had Karl het moeilijk. Ondanks verwoede pogingen moest hij hierin genoegen nemen met een veertiende plaats. Jesper kwam tijdens de eerste ronde hard ten val en verloor hierbij zijn bewustzijn. Hierdoor kwam er een rode vlagsituatie maar toen de medische hulp er was, kwam Jesper weer bij. De klap met het hoofd op de grond gaf de nodige verwarring bij Jesper en hierdoor is hij afgevoerd naar het ziekenhuis in Winterswijk. Na nader onderzoek bleek hij geen breuken te hebben maar een flinke hersenschudding en veel beurse plekken.
Nadat hij een nacht in het ziekenhuis moest blijven, kon hij op maandag thuis weer tot tot rust komen. Jesper maakt het naar omstandigheden goed.

Bij de start van de eerste manche zat Karl er goed vooraan bij en kon op een zesde plaats aan de wedstrijd beginnen. In de beginfase kon hij de rijders voor zich goed blijven volgen maar na zo’n vier ronden moest hij ze laten gaan. Echter niet veel later begon hij weer in te lopen op het groepje voor hem. In de slotfase kon hij dit hoge tempo niet meer volhouden en door een valpartij in de laatste ronde moest hij uiteindelijk genoegen nemen met een veertiende plaats.

Ook in de tweede manche pakte Karl een goede start en kwam hij wederom op een zesde plaats uit de eerste bocht. In deze manche kon hij het tempo beter vasthouden en finishte als negende.

In het dagklassement eindigde Karl op een elfde plaats en is hiermee in de eindstand van het Open Nederlands Kampioenschap negende geworden.

Op zaterdag 14 oktober zal het Hofstede MX team aan de start komen bij de strandcross in Lemmer.

Fotocredits – Niek Kamper

Recent Posts
0