Roan Tolsma scoort top drie plaats in ONK 125 in Eersel

 In ONK 125

Roan Tolsma van het Hofstede MX team heeft zondag in het Open Nederlands Kampioenschap 125 in Eersel een top drie plaats weten te scoren. Tolsma kreeg in de eerste manche op een tweede plaats rijdend een tegenslag te verwerken waardoor hij niet meer kon doen dan de wedstrijd uit te rijden. In de tweede manche revancheerde hij zich door tweede te worden. Jesper Gils kwam niet volledig fit aan de start in Eersel maar vocht voor wat hij waard was en wist er een zestiende en vijftiende plaats uit te halen in de manches.

Roan vond de baan in Eersel mooi en begon daarom met goede moed aan de tijdtraining. Hij had een goed ritme op de baan en wist een mooie tweede tijd op de klok te zetten. Jesper reisde met wat spanning af naar Eersel want op zaterdag was hij in Staphorst vervelend ten val gekomen en had daarom behoorlijk veel last van zijn rug. In de eerste ronde van de tijdtraining zette hij gelijk aan om een snelle tijd op de klok te zetten. Later in de sessie probeerde hij deze nog een aantal keren te verbeteren maar dit lukte niet waardoor hij de sessie als 22ste afsloot.

Toen het starthek in de eerste manche viel, kwam Roan in de verdrukking terecht maar kon ondanks dit toch op een vijfde plaats aan de wedstrijd beginnen. Met een goed ritme werkte hij zich op naar een derde plaats en wist kort daarna ook de tweede man te passeren. Toen hij de aanval in wilde zetten op de kopman schoot zijn radiateur dop eraf waardoor hij rustig naar de pits moest rijden om een nieuwe dop te laten monteren en koelwater bij te vullen. Roan verloor hierbij veel tijd en kon niet meer doen dan de wedstrijd rustig uit rijden. Jesper kwam niet goed weg bij de start maar reed in de beginfase een aantal snelle rondetijden. Daarna werd de concentratie minder en begon hij fouten te maken. Toch wist hij vanaf een vijfentwintigste plaats nog terug te komen naar een zestiende positie.

Uitermate gemotiveerd ging Roan in de tweede manche van start. Hij pakte bijna kopstart en wist drie ronden aan de leiding te rijden. Helaas kon hij dit niet volhouden en moest de koppositie afstaan. Wel wist hij de tweede plaats in handen te houden tot aan de finish en eindigde hiermee op een dertiende plaats in het dagklassement. Jesper kwam in tweede manche beter uit de start maar kwam gelijk tussen twee rijders in te zitten en viel hierdoor iets terug. Op een veertiende plaats kwam hij uit de eerste ronde maar kwam toen even ten val en werd teruggeslagen naar een vijfentwintigste plaats. In deze manche ging het rijden vele malen beter en ronde na ronde wist hij rijders voor hem in te halen. Hij wist de manche af te sluiten op een dertiende plaats en dit leverde hem in het dagklassement een vijftiende plaats op.

Aanstaande vrijdag komen Jesper en Roan aan de start tijdens de volgende wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap 125 op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Fotocredits – Eric Laurijssen

Recent Posts
0